.::. Linkovi .::.
VESTI IZ BANAKA

28.03.2013

RTS 1 (Jutarnji program,27.mart,06:00) -  Savetnik Procredit banke
U ovom izdanju Savetnika ProCredit banke govori se o stednji.

TV STUDIO B (Beograde dobro jutro,27.mart,07:00) -  Gostovanje Miodraga Dilparica
U emisiji gostuje Miodrag Dilparic iz Privredne banke Beograd i odgovara na pitanja gledalaca. Jedan slusaoc je postavio pitanje u vezi Komercijalne banke.

TV STUDIO B (Beograde dobro jutro,27.mart,07:00) -  Nova ponuda Erste banke
Erste banka ima novu ponudu kredita. Klijenti sami mogu da kreiraju kamatnu stopu, koja moze da im bude fiksna tokom celog perioda otplate, a maksimalan period otplate je 84 meseca.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
TV STUDIO B (Beograde dobro jutro, 27.mart, 07:00) -  Nova ponuda Erste banke
TV STUDIO B (Beograde dobro jutro, 27.mart, 07:00) - Povoljna ponuda kes kredita u Erste banci

VECERNJE NOVOSTI (Ekonomija) - Najbolja banka
Raiffeisen banka Beograd dobila je nagradu za najbolju banku u Srbiji u 2012. od uglednog finansijskog magazina "Global fajnens". Ovo je osmo priznanje za najbolju banku koje je taj casopis dodelio Raiffeisen banci tokom 11 godina njenog poslovanja u Srbiji. Ova nagrada uglednog casopisa cvrst je dokaz uspeha koji je Raiffeisen banka ostvarila protekle godine kaze predsednik IO Raiffeisen banke Oliver Regl. Sedma titula zaredom svedoci o nasim izvanrednim ostvarenjima, posebno u periodu od pocetka globalne ekonomske krize. Pocev od 2008. generisali smo u proseku znatno vise profite od 800 miliona evra godisnje, rekao je za Privredni pregled Herbert Stepic predsednik IO RBI-ja.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
INFORMER (Vesti) - Rajfazen najbolja banka u Srbiji
DNEVNIK (Drustvo) - Svetski finansijski casopis "Global Finance" proglasio je Raiffeisen banku...
PRIVREDNI PREGLED (Finansije) - Rajfajzen najbolji u 2012.
POLITIKA (Ekonomija) - Priznanje Rajfajzen banci
WWW.B92.NET (Vesti,27.mart) -  Nagrada za Rajfajzen banku
TANJUG (Bez naslova,27.mart) - Rajfajzen najbolja banka u Srbiji u 2012. godini
WWW.PRESSONLINE.RS (Biznis,27.mart) - Raiffesien banka - najbolja banka u Srbiji u 2012. godini
WWW.EKAPIJA.COM (Bez naslova,27.,mart) - Raiffeisen banka najbolja u Srbiji u 2012.
WWW.SEEBIZ.EU (Banke,27.mart) - Raiffeisen banka dobila nagradu "Najbolja banka u Srbiji u 2012. godini"

VECERNJE NOVOSTI (Susedi/Svet) - Otvoreni salteri
Banke na Kipru zatvorene su jedanaest dana. Prema uslovima dogovorenim sa kreditorima, Narodna banka Kipra (Laiki) bice ugasena, a male stedise bice zasticene i njihovi ulozi prebaceni u Banku Kipra, koja ce preziveti, ali ce njeni depozitit veci od 100.000 evra biti zamrznuti i upotrebljeni za otplatu dugova i dokapitalizaciju. Filijale tri kiparske banke u Grckoj otvorene su juce nakon sto ih je preuzela grcka banka Piraeus.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
PRVA TELEVIZIJA (Tacno 1,27.mart,13:00) -  Kiparske banke
PINK (Popodnevni dnevnik,27.mart, 15:55) -  Pireus preuzela tri kiparske banke u Grckoj
PINK (Nacionalni dnevnik 1830,27.mart, 18:30) -  Na Kipru se ne stisava bura
TV PINK 2 (Minut 2,27.mart,20:00) - Na Kipru se ne stisava bura
TANJUG (Bez naslova,27.mart) - Otvorene filijale kiparskih banaka u Grckoj
VECERNJE NOVOSTI (Vojvodina) - Bankrot zasad izbegnut
Stecajni upravnik Fabrike lekova "Jugoremedija" Radovan Savic podneo je zahtev za produzenje roka za podnosenje plana reorganizacije ove farmaceutske kompanije, saznaju Novosti. Zahtev za stecaj podnela je Hypo Alpe Adria banka zbog dospelog duga od 1,6 miliona evra.

POLITIKA (Potrosac) - Smanjena i kupovina na pocek
Podaci Udruzenja banaka Srbije potvrdjuju da se poslednjih godina u nasoj zemlji ispisuje sve vise cekova. Kako su nam rekli u Udruzenju banaka Srbije u celoj 2012. godini izdato je 8.555.649 cekova, u ukupnoj vrednosti vecoj od 38 milijardi dinara.

BLIC (Politika) - Pomoc drzave nasima na Kipru
Generalni sekretar Udruzenja banaka Srbije Veroljub Dugalic izjavio je sinoc da bi drzava trebalo da pomogne nasim gradjanima koji rade na Kipru i imaju ustedjevinu u tamosnjim bankama, pogotovo oni koji imaju depozite u Banci Kipra iznad 100.000 evra, jer ce izgubiti oko 30 odsto.

DANAS (Dijalog) - Tuzba za kredite
Gradjani Crne Gore koji su kod Hypo Alpe Adria banke podigli stambene kredite u svajcarskim francima, koja ih je jedina odobravala, i imaju problema sa njihovim vracanjem zbog drasticnog uvecanja mesecne rate, mogu se obratiti Centru za zastitu potrosaca, u okviru kojeg ce se formirati posebno udruzenje.

DANAS (Novi Sad - Vojvodina) - Udruzenje Solidarnost trazi ulicu za Vericu Barac
Savet za borbu protiv korupcije je pod predsedavanjem Verice Barac podneo Vladi RS 88 izvestaja o privatizaciji, izmedju ostalih o privatizaciji Sartida, Nacionalne stedionice, Zekstre itd.

DNEVNIK (Svet) - Uskoro istraga o poslovanju kiparskih banaka
Dogovor o kreditu pomoci, koji je Nikozija sklopila sa EU i MMF-om najvise ce pogoditi investitore i deponente najvecih kiparskih banaka, Banke Kipra i Laiki banke, a smanjenje celokupnog bankarskog sektora , glavnog uporista ekonomije, dovesce do brojnih otkaza.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
POLITIKA (Svet) - Uskoro istraga o poslovanju kiparskih banaka
NIN (Bez naslova) - Kraj poreskog raja
TVB92 (Jutarnje vesti,27.mart,10:00) -  Neizvesnost oko otvaranja banaka u cetvrtak
RTS 2 (U svetu,27.mart, 20:00) -  Kipra i Evrozona su odahnuli

DNEVNIK (Vojvodina) -  Scena kao mesto jednakosti
U Srpskom narodnom pozoristu  sutra u 20 sati ce premijerno biti izvedena predstava "Prazan glas". Predstava je nastala u okviru programa "Umetnost i inkluzija" asocijacije "Per.Art", u koprodukciji sa SNP, SOSO "Milan Petrovic" i Bankom Erste.

DNEVNIK (Naslovna strana) - RBV se utapa u Postansku stedionicu
Postupak preuzimanja Razvojne banke Vojvodine treba zvanicno da se obavi 6. i 7. aprila i okonca dan kasnije. Kako Dnevnik saznaje u Postanskoj stedionici, gotovo je sigurno da ce ona preuzeti RVB, a postupak je vec poceo. Kako smo nezvanicno saznali u Stedionici, oni ocekuju da ceo postupak preuzimanja ovoga puta obave brze i efikasnije nego sto je to bio slucaj kod Agrobanke. Kako prenosi Blic, od preuzimanja RBV odustale su Folksbanka, Societe Generale, UniCredit, Zberbanka i Aik banka.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:


DNEVNIK (Politika) - Vojvodjanska vlast je stabilna, odolece pritiscima
Milivoj Vrebalov potpredsednik pokrajinske skupstine u intervjuu, izmedju ostalog, komentarise i o poslovanju Razvojne bane Vojvodine.

NIN (Istrage) - Test za vlast
Desetine osoba uhapsene su poslednjih sest meseci u Srbiji zbog korupcije, ali nijedna nije osudjena. U slucaju Agrobanka gde je preko 20 osoba optuzeno za zloupotrebu polozaja sud je upravo trazio dopunska vestacenja iako je optuznica podignuta pre vise od mesec dana.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
SVET + INFO (Jutro +,27.mart,08:00) -  Vracena dopuna istrage
NIN (Polemika) - Zreli za fiksni kurs
Slavisa Tasic profesor na Akademiji za nacionalnu ekonomiju u Moskvi , izmedju ostalog, komentarise o funkcionisanju fiksnog kursa. Cesto se cuje da Srbija ne bi bila sposobna da odrzi fiksni kurs jer su za to potrebne velike devizne rezerve, te da bi se zalihe deviza NBS brzo istopile.

NIN (Bez naslova) - Ni u mislima ne oporezivati stednju
Oporezivanje stednje ne doprinosi stabilizaciji vec destabilizaciji finansijskog sistema i Kipar je bio ucenjen da to ucini. Ne verujem da se ista slicno moze desiti bilo gde u Evropi, pa i u Srbiji, tvrdi za NIN Nikola Fabris glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. O tome komentarise i DJordje DJukic profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Nin-ovi sagovornici , ipak , veruju da vecih nestabilnosti na domacem bankarskom trzistu nece biti, pa i ako bi se Laiki banka sa Kipra , kojoj preti zatvaranje , odlucila da ugasi i ovdasnju podruznicu Marfin banku. I DJukic i Fabris podsecaju da je Marfin banka domace pravno lice, ali ipak ne iskljujuce mogucnost zatvaranja ili prodaje nekoj drugoj banci. Posto je gasenje zdrave banke najskuplja varijanta, moguce je da ce se vlasnik Marfin banke odluciti da je proda ili pripoji nekoj drugoj banci, kaze Fabris, dok DJukic podseca da su u slucaju grckih banaka odluke donosili Evropska centralna banka i Evropska komisija, pa se stoga ne treba iznenaditi ako oni "preporuce" Kipru da ugasi sve podruznice u regionu, ukljucujuci i Srbiju.

NASE NOVINE (U fokusu) - Vasin: Izvanredan odziv u akciji DS-a
Predsednik pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin izjavio je juce da je odziv clanova stranke u akciji za obezbedjivanje garancija radi reprogramiranja kredita u RVB izvanredan i izrazio nadu da ce racun DS-a biti odblokiran.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
DANAS (Politika) - "Prikupicemo dovoljno sredstava"
ALO (Aktuelno) - Jerkov: Deblokada DS-a do kraja nedelje
BLIC (Politika) - DS skuplja pare za kredit
DNEVNIK (Politika) - Vasin: Jaci smo od nevolja
KURIR (Vesti) - Demokrate ostaju bez stanova, a oteli im i plate
SVET + INFO (Jutro +,27.mart,08:00) -  Sumnjivi krediti
RADIO 021 (Zivot grada,27.mart,14:00) -  Demokrate skupljaju novac
RADIO TELEVIZIJA DELTA (Info plus,27.mart,20:45) -  Cela plata za spas racuna DS-a
RT VOJVODINA I (Vojvodjanski dnevnik,27.,mart,22.00) -  Desavanja u RBV

NASE NOVINE (Ekonomija) - Ni krivi ni duzni moraju na ulicu
Porodica Lukic iz Lazarevca kupila je 2007. godine kucu od Gorana Nola bez ikakvog upisanog tereta. Aprila 2012. godine na vratima kuce pojavio im se sluzbenik Raiffeisen banke sa resenjem o izvrsenju, odnosno prodaji kuce, na koju je banka jos 2003. prilikom dodele kredita Nolu, stavila zalozno pravo u slucaju da ne moze da naplati kredit. Porodica Lukic je mislila da je u pitanju greska, ali ubrzo su se uverili da nije jer Nol nije vratio kredit od 13.000 evra toj banci.

NASE NOVINE (U fokusu) - Jozef Kasa direktor "Subotickih novina"
Dugogodisnji predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara i nekadasnji potpredsednik Vlade Srbije Jozef Kasa, jedan od optuzenih u aferi Agrobanka, je novi je direktor Subotickih novina, odlucio je upravni odbor ove novinske kuce.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
INFORMER (Udarne vesti) - Kasa novi direkor "Subotickih novina"
BLIC (Vojvodina) - Jozef Kasa novi direktor "Subotickih novina"
VECERNJE NOVOSTI (Vojvodina) - Pritvor pa u fotelju
POLITIKA (Drustvo) - Jozef Kasa direktor "Subotickih novina"

ALO (Vesti) - Opljackana banka u Lazarevcu
Dvojica maskiranih i naoruzanih muskaraca opljackali su juce oko 13 sati ekspozituru Findomestik banke u Lazarevcu, koja se nalazi u ulici Kralja Petra Prvog, i uz pretnju oruzjem od radnica oteli oko tri miliona dinara.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
INFORMER (Vesti) - Razbojnici odneli tri milona dinara iz banke
KURIR (Hronika) - Odneli tri miliona dinara
VECERNJE NOVOSTI (bgd 011) - Razbojnici oteli novac iz banke

NS REPORTER (Bez naslova) - Istina o uhapsenim novosadjanima koji su stitili svoje nalogodavce
Hapsenje Srdjana Petrovica, Biljane Jovanovic i Slobodana Bajina, troje bivsih rukovodilaca Razvojne banke Vojvodine, nije ni najveci ni najzvucniji slucaj u novijoj novosadskoj istoriji. Ali su se, bas kao i ranije, iza resetaka nasli samo izvrsioci. Nalogodavci su ostali napolju, skriveni iza pozicija.

NS REPORTER (Intervju) - Posle Razvojne banke mora se istraziti poslovanje pokrajinskih fondova
Borko Ilic predsednik Gradskog odbora DSS-a i Zamenik gradonacelnika Novog Sada u intervjuu , izmedju ostalog, komentarise o istrazi Razvojne banke Vojvodine.

VESTI - FRANKFURTSKE VESTI (Ekonomija) - Erste preuzima Hipo banku?
Austrijska Erste Grupa dostavila je pismo o zainteresovanosti za kupovinu Hypo Alpe Adria banke u Srbiji i ceka odgovor austrijske vlade. Ukoliko odgovor austrijske banke bude negativn ili nasa ponuda neprihvatljiva, imamo rezervni plan za sirenje Erste banke u Srbiji - rekao je predsednik IO Erste Grupe Andreas Trajhl.

POLITIKA (Srbija) - Dugovi pritiskaju Kragujevac
Po presudi Privrednog suda u Kragujevcu od 22. marta ove godine, Societe Generale banka ima pravo da zahteva naplatu kredita od oko 170 miliona dinara, koji su koristili Preduzece za izgradnju grada, odnosno Preduzece za puteve Kragujevac koje je u stecaju.

PRIVREDNI PREGLED (Finansije) - Veliki gubici grckih banaka prosle godine
Najveca grcka banka, Nacionalna banka Grcke, objavila je da je u 2012. zabelezila neto gubitak od 2,14 milijardi evra, dok je Alpha banka u istom periodu imala gubitak od 1,09 milijardi evra. Nacionalna banka Grcke, koja je nedavno okoncala spajanje sa Eurobankom, saopstila je da je vrednost ukupnih aktiva banke bila 104,08 milijardi evra, uz depozite od 58,7 milijardi evra, prenosi Frans pres. Nova banka broj dva u Grckoj , Alpha banka, koja je preuzela Emporiki banku od francuske Credit Agricole, imala je aktive u vrednosti od 76,5 milijardi evra i depozite u iznosu od 41,4 milijarde evra.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
TANJUG (Bez naslova,27.mart) - Veliki gubici grckih banaka u 2012. godini

PRIVREDNI PREGLED (Finansije) - Viza biznis elektron kartica na poklon
Credit Agricole banka klijentima poklanja viza biznis elektron saopstila je juce ta banka, navodeci da ce sva mala preduzeca i preduzetnici koji imaju otvoren racun u toj banci ili ga otvore u periodu od 1. aprila do kraja juna 2013. godina da dobiju na poklon navedenu karticu bez troskova odobravanja, kao i bez troskova mesecne clanarine.
O ovoj temi izvestavaju i sledeci mediji:
TANJUG (Bez naslova,27.mart) - Kredi Agrikol poklanja Visa Busines electron karticu

NIN (Bez naslova) - Menadzeri u stampi
Na listi menadzera u stampi, pored ostalih, nalazi se i Slavko Caric iz Erste banke.

WWW.ALO.RS (Aktuelno,27.mart) - Stojan Jevtic: Ekonomske sankcije EU protiv beloruskih vlasti su greska
Ambasador Srbije u Belorusiji, Stojan Jevtic, izjavio je na konferenciji za novinare u Minsku da su ekonomske sankcije EU protiv beloruskih vlasti ''greska'', prenosi agencija Interfaks. Jevtic je bio potpredsednik Agrobanke od 1986. godina, a predsedavao je sedistem Aik banke 1999. godine.

FONET (Internet,27.mart) - Srpski novac na Kipru
Kupovinom i prodajom,Miroslav Miskovic vlasnik Delta Holdinga je zaradio novac i iznosio ga preko Kipra - njegova Delta banka je prodata italijanskom kupcu za 350 miliona evra, a lanac prodavnica Maksi Belgijancima za 950 miliona.

NOVI MAGAZIN (Bez naslova) - Galenika - pljacka bez kazne
Nedavna hapsenja osumnjicenih za malverzacije u Razvojnoj banci Vojvodine po ko zna koji put su potvrdila resenost novih vlasti, a narocito potpredsednika Vlade Aleksandra Vucica da hapse osumnjicene za razne zloupotrebe.Optuznice u slucaju Agrobanka i predmeta koji se tice bivseg ministra Olivera Dulica vracene su na doradu. Inspektori su tokom istrage o Agrobanci dosli do informacija o sumnjivim poslovima Habitfarma Radoslava Sekulica i Galenike. Prvi posao koji je Nenad Ognjenovic kao direktor Galenika sklopio bio je ugovor zakljucen izmedju Galenike kao korisnika, Velefarma kao uvoznika i Farmatrejda iz Svajcarske kao prodavca sirovina. Vrednost posla bila je oko pet miliona evra. Velefarm je za realizaciju ovog posla uzeo kredit od pet miliona evra kod Aik banke.


.::. Portal Vas Budzet .::. Spisak banaka u Srbiji .::. Krediti .::. Kartice .::. Racuni .::. Analize .::. Saveti .::. Bankarski recnik
Google+
Find more about Weather in Beograd, RB
Click for weather forecast